maandag 8 april 2013


Doopkapel van Parma achtkantig juweel

Omdat maandag de culturele instellingen, niet alleen in Italië, gesloten zijn was mijn dag vandaag bestemd voor bezoek aan kerkelijke gebouwen. De Duomo, de kathedraal in de eerste plaats. Nu zonder publiek dat voor een concert kwam maar met vele groepen schoolkinderen en zelfs met een groep Russen die werd rondgeleid. Die kerk is bijzonder, ook voor Italiaanse begrippen want het is het mooiste voorbeeld van een Romaanse kerk. Stamt uit 1196 en werd in de eeuwen daarna steeds verder versierd. Het tongewelf is geheel beschilderd, de wanden zijn compleet met fresco’s overdekt en het rode marmer (uit groeven bij Verona) ligt door de hele kerk met brede treden naar het koor. Het middenschip zou zich ook goed laten bekijken vanaf een hoog liggende rondgang ware het niet dat die niet toegankelijk is. Er onder liggen een achttal kapellen, alle even rijk versierd.



Nog indrukwekkender dan de kathedraal is het vrijstaande batisterium of doopkapel die op het Piazza del Duomo de toon zet. Bijna alle Italiaanse kunststeden als Florence, Siena en Pisa kennen zo’n aparte doopkapel. In Parma is het achthoekige, uit licht Veronamarmer opgetrokken gebouw het voorbeeld van de overgang van de Romaanse stijl naar de Gothische. Het was de plaatselijke beeldhouwer Benedetto Antelami die de doopkapel ontwierp en zowel binnen als buiten voor een reeks prachtige beelden zorgde. In latere jaren zijn de fresco’s aangebracht door onbekende kunstenaars en maken de indruk van een groot stripalbum van religieuze voorstellingen. Letterlijk hoogtepunt is de koepel op een meter of twintig, waarvan hier een foto.

Het was wat regenachtig vandaag in Parma maar dat maakt juist het verblijf in een stad goed te doen en die espressootjes worden nooit duurder dan een Euro. Morgen wil ik naar Busseto om te kijken hoe het met Guiseppe Verdi “gaat”. De man die Verdi heel veel heeft uitgevoerd kreeg in Parma bij het Barilla-winkelcentrum een prachtig bronzen beeld, zie 
maar....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten