donderdag 18 april 2013


Bologna beleefde ook veel opera premières

Dat Bologna ook een stad van de muziek is willen ze hier wel weten. Er is een heus Muziek Museum, het Teatro Communale di Bologna is wereldberoemd en daar draaide deze week Norma van Bellini. Vele opera’s gingen er vanaf de achttiende eeuw in première waaronder Don Carlos, mijn favoriete opera van Verdi.In het muziekmuseum is dat allemaal te vernemen. Het zit weer in zo’n prachtig, rijk gedecoreerd palazzo waar tot 1986 Eleonora Sanguinetti woonde. Een telg uit een rijk Bolognese geslacht gaf het huis aan de gemeente Bologna die het na een grondige verbouwing inrichtte als museum en muziekbibliotheek.
Het is een heel charmante opstelling met veel portretten van componisten en vitrines vol met waardevolle brieven en zelfs een originele muziekscore ( de compleet uitgeschreven opera in muziek en aria’s in handschrift)  namelijk Rossini’s Il Barbieri di Siviglia. 


Mozart was ook in Bologna waar hij op veertienjarige leeftijd werd toegelaten tot de muziekakademie op voorspraak van Martini, de oprichter. En zo nog veel meer weetjes. Verder een collectie instrumenten en dat alles uitgestald in fraaie vertrekken. Erg leuk.
Ik ben nog even wezen kijken bij de orgels van Liuwe Tamminga in de Basillica de San Petronio. Die hangen tegenover elkaar in het koor van de kerk en aan lessenaars op een aansluitend balkon is te zien dat hier meer gemusiceerd wordt. Ze doen in die kerk moeilijk over het maken van foto’s, maar dat valt te omzeilen.

In de bestrating van het trottoir van de via Rizzoli liggen plotseling twee sterren met de namen van Chet Baker en Miles Davis. Wat is dit voor wall of fame en waarom alleen deze twee jazzmuzikanten? Je komt er niet achter, maar het tekent het muzikale klimaat van deze stad zeker.








Ik moest beslist ook nog even kijken in de oude snijzaal uit de zeventiende eeuw waarin les werd gegeven in anatomie. Deze prachtige, geheel in  hout uitgevoerde zaal heet het Anatomisch Theater en gebleven op de plaats waar vroeger de medische faculteit van de Universiteit zat. Die is inmiddels verhuisd naar de Via Zamboni en daar zit dan weer het eigenlijk bijbehorende anatomisch museum. Je mag er overal gewoon binnenlopen, van toegangskaartjes is geen sprake. Een zeer uitnodigende stad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten