vrijdag 13 april 2012


Een prettige laatste dag in Straatsburg: prachtig zonnig weer, een rondrit met een busje waarin alles nog een keer voorbij komt. Daarbij een perfecte lunch in zo’n brasserie aan een brede boulevard, de Avenue de la Marseillaise waar aan beide kanten de kastanjebomen al zwaar in blad zitten en waarin de kaarsjes al bijna worden aangestoken. En ‘s middags dan toch nog even een museum ‘gedaan’: het Musee d’art Moderne. Dat ligt op een heel mooie plaats met uitzicht op de verdedigingswerken van Vauban. En uitzicht heeft het gebouw met meer dan 2200 vierkante meter glas! Dat maakt het bijna lastig om de kunst tegen teveel daglicht te beschermen maar dat is gelukt.De Music Salon van Vassily Kandinsky in het museum voor moderne kunst in Strasbourg.

Er is een aardige verzameling te zien waarbij de vele werken van Vassily Kandinsky opvallen. Er is een heel paviljoen nagebouwd (foto) dat onder de titel Salon de Musique te zien is geweest op een wereldtentoonstelling in 1931 in Berlijn. Ook zijn er veel schilderijen uit die tijd. Een heel aardig kabinetje laat de oorspronkelijke houtgravures zien die Gustav Doré, afkomstig uit Straatsburg, maakte voor sprookjesboeken. Zo doen de Gelaarsde Kat en Roodkapje weer heel wat herinneringen terug keren.
Hier staat en hangt ook werk van Ceasar Domela Nieuwenhuis waarbij de tweede achternaam gemakshalve is weggelaten. Slordigheid met name in bijschriften kan die museum ook niet ontzegd worden. Er is deze middag nog behoorlijk belangstelling.
Ik neem nu afscheid van Strasbourg, een stad die meer indruk maakte dan ik aanvankelijk had gedacht. Een tweetalige stad nog steeds, op de grens van Frankrijk en Duitsland en gelegen aan de Rijn al is die rivier toch op afstand en maakt geen deel uit van het stadsgezicht zoals in Keulen of zoals de Main in Frankfurt.
Ik verlaat Frankrijk zaterdagochtend en zoek mijn heil In Brussel. Toch niet onlogisch na deze Europese stad Straatsburg.


Hier staan de verkiezingsborden van zink die zijn bevestigd aan fietsen-hekken. Voor iedere kandidaat voor het presidentschap één: saaie campagne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten