dinsdag 19 juni 2012


Travemünde
Opnieuw begint de dag zonnig en ik besluit eerst naar de Oostzee te gaan. Travemünde is de zeehaven van Lübeck, tevens vissershaven en jachthaven. De plaats hoort ook gemeentelijk bij de stad Lübeck. De (letterlijk) monding van de Trave ligt op zo’n 20 kilometer van het centrum en ik ga met de trein. De kultuurpas is ook voor het openbaar vervoer en zo kom ik al om half elf comfortabel aan in het Bahnhof Travemünde-Strand. En dan ben je echt aan de Oostzee: een brede boulevard, een houten pier, brede standen met dubbele badstoelen bij de vleet. De blauw/wit gestreepte stof van die strandstoelen maakt het al meteen feestelijk. Het zeewater is 17 graden. Wie durft! Er staat een groot casino, een enorme flat met woningen die als landmark dient voor de ferryboten op de routes naar Zweden en Denemarken. Er zit veel horeca ook. Slenterend kom je vanzelf in het stadje Travemünde waar zich eerst de boulevard langs de Trave voortzet, maar aan het eind liggen de vissershaven de de jachtclubs. Hier is het oorspronkelijke van de stad goed te zien. De horeca verandert ook van toon: gezeten aan spartaanse tafels en banken wordt je hier de vis voorgezet die ‘s morgens nog in de Oostzee zwom. Ik heb er dan ook heerlijk geluncht. 
Omdat ik er toch was heb ik aan de Scandinavien Kai meteen maar even een overtocht geboekt. Donderdagmorgen om 10 uur vertrekt de Peter Pan van de TT-Linien naar Trelleborg in Zweden. Dat betekent dat ik eerst ‘om de oost’ van Zweden ga reizen.
PS
Zondagmiddag was ik in de binnenstad totaal uit de richting van waar mijn fiets stond gewandeld. Toen ik een oudere heer de weg naar de Burgtor vroeg bood hij aan om maar even een stuk mee te lopen. Hij ging toch die kant uit. Ik had een heel aardig gesprek met de Lübecker die mopperde dat de ‘Landes hauptstad’ alle geld voor zichzelf hield. Dus Kiel zorgde niet goed voor de andere steden in Schleswig Holstein. Inderdaad stond vanochtend in de krant dat Lübeck negen miljoen Euro te kort kwam om alleen al het onderhoud van z’n bruggen te bekostigen. Er blijken 140 bruggen te zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten