zondag 24 juni 2012


Filmstudio in Ystad
Het is Jantje huilt en Jantje lacht met het weer. Was Midzomeravond prachtig na een hele dag regen, mIdzomerdag (de vrije dag daarna) was perfect. Veel kilometers gefietst, heel Ystad bekeken. Bij de VVV geïnformeerd naar de belangstelling voor ‘onze’ inspecteur Wallander die in 2006 nog met een gestencilde rondwandeling genoegen moest nemen. Maar de interesse voor de schepping van Henning Mankell is zeer gegroeid, zo vertelde men. Er staan planken vol titels uit de Wallanderserie maar ook boeken over de speurder. Er is een prachtige folder gemaakt met wandelingen door Ystad maar ook door Skåne, de provincie waarin ook veel misdaad moet worden ontrafeld. Niet alleen de ‘plaatsen delict’ uit de Zweedse televisieserie maar ook de BBC serie van zes afleveringen (die ook in Ystad e.o. zijn opgenomen) worden behandeld.



Er is inderdaad een grote filmstudio in Ystad gekomen (2007). Die zit in een voormalig kazernecomplex waarin nog veel meer bedrijfjes en een FM-radio zender. Er zit ook een Cinematheek waarin bezoekers kunnen kiezen uit scènes uit de TV series.
Maar vandaag, nu ik besloten heb eerst Malmö aan te doen, huilt Jantje de hele dag. Vanaf de fraaie camping in Limhamn met uitzicht op de enorme brug over de Sont neem ik in arren moede maar de bus naar het centrum van Malmö, maar daar is deze zondagmiddag ook niet veel te beleven. Morgen een nieuwe poging.

In de tuin van het klooster wordt een kerkdienst gehouden ter gelegenheid van midzomerdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten