donderdag 28 juni 2012


Kopenhagen I
Prachtig weer in Denemarken: een graadje of twintig, volop zon. Dus uiterst prettig wandelen in mooi Kopenhagen. Op de Ronde Toren (even hoog als de Oldehove met een spiralend pad van gele klinkers zo naar boven te lopen) is het uitzicht naar alle kanten. Toch valt het me ineens op dat er veel lelijke gebouwen in beeld staan. Ik heb dat nog niet eerder zo gezien. Aan de water(Sont)kant zijn enorme pijpen van wat waarschijnlijk electiciteitscentrales zijn, storend in beeld. Voor dezelfde kust staan ook veel windmolens waarvan driekwart niet draait! Aan de horizon is duidelijk de Øresundbrug ts zien, dat is wel weer mooi. Er wordt ook in de binnenstad enorm veel gebouwd. Het Raadhuisplein ligt er al een paar jaar voor ruim de helft uit. De Vesterbrogade richting station krijgt een enorm gebouw op de hoek met dit plein. Volgens de borden zal er een designcentre komen. Aan diezelfde brede boulevard zijn door afbraak enorme gaten ontstaan die opnieuw worden bebouwd.

Het originele hek op de bovenste verdieping van de Ronde Toren biedt een mooi uitzicht op de binnenstad van Kopenhagen

Het Kongens Nytorv (plein bij het Koninklijk Theater) is ook een bouwput en geheel aan het oog onttrokken. Het meest onverwachte bouwwerk ontdek ik aan het eind van het beroemde Nyhavn (de kleurige geveltjes gracht). Daar wordt op de plaats waar vroeger de vleugelboot naar Malmö vertrok een nieuwe brug over het brede water gemaakt. Dat betekent dat het hele Christiaan Haven-gebied met het centrum wordt verbonden. De brug komt recht tegenover Noma (het beste restaurant van de wereld) aan land. Het fraaie pakhuis dat zo mooi aan het water maar toch ver van de binnenstad ligt, is straks deel van die binnenstad.
Ik wandel, vaar met de stadsdienst, bezoek Kastellet, het verdedigingswerk in een stervorm dat nog geheel origineel is bebouwd met kazernes, poortgebouwen en slotbruggen. Er staat ook een (Hollandse)molen. In Østerport pak ik weer de trein naar Nivå, morgen weer een dag. 
De brug naar de Chritiaans Havn buurt in aanbouw. Ik blijf erbij dat het schip aan de overkant de oude Oost Vlieland is.  Denk de opbouw geel geschilderd en we zien weer de boot waarop in het zeegat tussen Vlieland en Terschelling moest worden overgestapt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten