maandag 18 juni 2012


De meeste museums van Lübeck zijn maandags dicht, zoals ook elders, maar het Buddenbrookhaus ontvangt mij en mijn culturele Lübeck-kaart graag. Het grote huis aan de Mengstrasse 4 is het museum dat gewijd is aan ‘die Manns’. Zo heet ook de gespeelde documentaire met Müller-Stahl als Thomas Mann en dochter Elisabeth Mann Borgese als zichzelf. Hij staat thuis in de kast en is voorbeeldig. Evenals de collectie in dit huis dat de samenstellers Buddenbrookhaus hebben genoemd.
Dat kwam zo. Op dit adres woonden de grootouders van Thomas en Heinrich en hier ging ook hun imperium verloren. Dat was het onderwerp voor de roman de Buddenbrooks die Thomas Mann rond 1900 schreef. Het werd het verhaal van het Duitse burgerdom dat tegelijker tijd ook stond voor soortgelijke families in Europa. Thomas Mann publiceerde het boek in 1905 en vijf en twintig jaar later kreeg hij juist voor dit boek de Nobelprijs voor literatuur (1929).


Het huis ging verloren in een geallieerd bombardement in de Tweede Wereld Oorlog, zoals veel Middeleeuwse bebouwing van Lübeck. Pas in de jaren negentig werd het oorspronkelijke woonhuis van vier verdiepingen herbouwd (alleen de fraaie kelder was nog intact). Het stadsbestuur heeft toen besloten dat het huis zou worden ingericht als woonden daar de Buddenbrooks nog. Nu bekijken we dus fraaie 19e eeuwse interieurs waarvan de meubels zijn afgedekt met witte lakens alsof de familie net even vakantie viert aan de Oostzee.
Tegelijkertijd wordt een prachtig overzicht geboden van die Manns. Familieverbanden worden geschetst, allerlei originele voorwerpen getoond en uiteraard staan alle boeken in de kasten. In een museumwinkel zijn ze ook allemaal te koop: Die Zauberberg, Tot in Venedig en de Buddenbrooks in allerlei ediities. Uitgeverij Fischer heeft er een studiebibliotheek in ondergebracht en er is een verdieping voor wisselende tentoonstellingen. Daar is nu een prachtige expositie gewijd aan de lievelingsdochter van Thomas Mann: Elisabeth. Zij werd een wetenschapper die zeer begaan was met de vervuiling van zeeën en de aarde en deed daar ook publicaties over. Zij trouwde op latere leeftijd met een lid van de Italiaanse familie Borgese en kreeg nog twee dochters die beiden ook wetenschappers werden. Het was zo’n perfect complete tentoonstelling met ook veel persoonlijke voorwerpen zoals een bronzen kopje van de jonge Elisabeth dat altijd op de werktafel van Thomas Mann heeft gestaan. Of die nu woonde in Amerika of Zwitserland. Prachtig.

Het Filmhuis van Lübeck. De programmering is mooi maar tegelijkertijd zijn ook hier alle titels nagesynchroniseerd hetgeen niet te pruimen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten